STIFTELSEN MÖLNDAL ROTARYKLUBBS KULTURFOND

torsdag 31 augusti 2023

Michael Odälv, Christian Weidemann och Monika Utterdahl

Mölndal Rotaryklubbs Kulturfond är en stiftelse som årligen delar ut ett stipendium till yngre lovande konstutövare med Mölndalsanknytning. Stipendiet är för närvarande på 30 000 kr och syftar till att gynna de fria och sköna konsterna.

Innehåll

Syfte
Om stiftelsen
Styrelse
Donationer
Om stipendiet
Stipendiater

Syfte

Stiftelsens ändamål skall vara att gynna de "fria och sköna konsterna" genom att årligen utdela ett eller flera stipendier till personer eller grupp av personer med Mölndalsanknytning. Stiftelsen bör gynna och uppmuntra främst yngre, lovande konstutövare.

Om stiftelsen

Mölndal Rotaryklubb bildade 1996 en stipendiefond för de fria och sköna konsterna. Denna kulturfond konstituerades som en självständig stiftelse där Mölndal Rotaryklubb utser stiftelsens styrelse och har rätt till insyn i stiftelsens räkenskaper, men inte har rätt att fatta beslut om stiftelsens förvaltning eller disponera dess medel.

Mölndal Rotaryklubbs Kulturfonds stiftelse är en egen juridisk person och är registrerad hos Länsstyrelsen (org.nummer 802420-8053). Stiftelsen företräds av sin styrelse.

Styrelse

Under verksamhetsåret 2023-07-01 - 2024-06-30  består styrelsen av:

,Jan Kilhamn
Stefan Carlsson
Andrine Bendixen-Mangs
Annikka Hedberg

Kontakt: kulturfond.rotarymolndal@gmail.com

Donationer

Om Du vill vara med och bidra till Kulturfondens verksamhet är du varmt välkommen att ge ett bidrag på Bankgiro 5997-7595, Stiftelsen Mölndal Rotaryklubbs Kulturfond.

Om stipendiet

Stipendiet som f.n. är på 30 000 SEK utges varje år Under innevarande år görs detta på ett av klubbens veckomöten. Tidigare år gjordes detta i samband med framförandet av 'Musik på vattnet' på bryggan i Rådasjön sista lördagen i augusti eller i samband med den numera nedlagda Kulturnatta i Kvarnbyn i Mölndal.

Syftet med stipendiet är att gynna de "fria och sköna konsterna" och utdelas till yngre lovande konstutövare med Mölndalsanknytning. Stipendiet kan gå till enskilda personer eller till en grupp.

Ansökan och nominering kan göras genom att kontakta stiftelsen via stiftelsens e-post adress (se under "kontakt" ovan). Sista dag för nomineringar/ansökningar är den 31 mars varje år. Styrelsen bearbetar inkomna nomineringar och ansökningar löpande under verksamhetsåret. Årets stipendiemottagare utses och meddelas i god tid inför utdelningen..

Årets Stipendiat:

2023: Alice Störholt – mezzosopran, 28 år

9k=

 Alice Störholt, född 1995, är född och uppvuxen i Lindome och bor numera i Stockholm. Hon började sin musikaliska bana vid Mölndals kulturskola, för att sedan studera klassisk sång vid Vadstena Folkhögskola följt av operastudier vid Operahögskolan i Stockholm. Alice har sedan examen 2021 deltagit i olika föreställningar, bl. a på Folkoperan och Wermlandsoperan. Hon har även varit sångsolist ihop med Göteborg Wind Orchestra och vid Kungliga Operan haft en solistroll i familjeföreställningen "Snödrottningen". Stiftelsens motivering för att Alice ska tilldelas årets stipendium är ”Alice Störholt är en lovande och talangfull mezzosopran som tar sig an operarepertoaren med en självklarhet. Med en stark personlighet tolkar hon sina scenroller övertygande och berörande.” Stipendiet överlämnades den 26 augusti 2023 kl. 19.40 i samband med ”Musik på vattnet” som detta år skedde i Fässbergsskolans aula. I samband med utdelningen framförde Alice också ett kort stycke ur Figaros bröllop, till pianoackompanjemang av Henrik Kilhamn, kulturstipendiat 2007. 

 

Tidigare Stipendiater:

2022: Malin Kvist - dansare 27 år.

Malin K

Malin_Kvist_Stefan_C_Jörgen_A__Foto_Lena_L

Malin Kvist, född 1995, är född och uppvuxen i Mölndal och bor numera växelvis i Göteborg och Storbritannien. Hon har genomgått olika utbildningar inom nutida dans, hiphop och teater. Allt för att nå sitt mål inom dansteater. Malin har de senaste åren haft olika föreställningar i Sverige, bl a på Folkteatern i Göteborg. Hon siktar på att arbeta i ett danskompani som har nutida dans och fysisk teater som profil.
Stiftelsens motivering för att Malin ska tilldelas årets stipendium är ”Malin Kvist har en stor passion för nutida dans och imponerar med en bred kunskap inom olika dansstilar. Med stark scennärvaro och personligt uttryck möjliggör hon det mesta på dansscenen.”
Stipendiet överlämnades den 4 juni 2022 i Stadsparken i Mölndal i samband med Mölndalsdagarna. Konferencier var Per Andersson (som erhöll motsvarande stipendium 2003). I samband med utdelningen gjorde Malin ett kort dansframträdande till musik framförd av Frida Rolfsdotter Thurfjell (som erhöll motsvarande stipendium 2011).

9k=


2021 Markus Appelberg - Konstnär, 31 år.

Markus A

Markus Appelberg pendlar f.n (2021) mellan bostaden i Mölndal och en bostad i Östersund där han upptätthåller en deltidstjänst som konsthandläggare för regionen. En del turer blir det också till hns utställning som under 2021 blir i Östesund, Jönköping, Hunnebostrand och Göteborg.

Markus A. har master-examnen (Fine Art) från Valands och från UfK Berlin.

Många av hans verk de  senaste åren har handlat om 3D-verk typ Draperier och tavlor som illustrerar ljusflödet i  draperier eller (tomma) rum . 
Exempel på Martins kostnärskap: Se en av Martins sidor
Markus Appelberg på Facebook

2020 Beatrice Krüger. Cosplay artist och konstsömmerska, 26 år

Beatrice K

2020 års stipendium tilldelas cosplay-artisten Beatrice Krüger och utdelades på Rotaryklubbens veckomöte den 4 september 2020. Stiftelsens motivering för att Beatrice ska tilldelas årets stipendium är ” Med en stor hantverksskicklighet och passion för kreativt skapande i sömnad och design, är Beatrice en ambassadör och förebildande cosplayartist såväl nationellt som internationellt.”
Cosplay är ett ganska nytt ord som kommer från orden Costume och Play. Företeelsen är välkänd för alla föräldrar som varit med om att barnen ville klä ut sig till påskkäringar, kopojkar eller spöken. Men här avses en artistisk variant som innebär att artisten gestaltar en karaktär från ett spel, serie, film eller annat publicerat verk och framför genomtänkta sketcher. I tävlingsvarianten ställs krav på kläder och annan utstyrsel och utstyrseln skall vara tillverkade av den tävlande artisten. Juryns bedömning baseras på såväl den tävlandes hantverksmässiga skicklighet i sömnad och tillverkning av tillbehören som på innehållet och framförandet av sketchen.
Beatrice har i cosplay tävlat både i singel och i lag, såväl nationellt och internationellt. Hon syr själv sina tävlingsdräkter. Beatrice kom tvåa i SM 2016. Hon tävlade hon i Schweiz 2009 och blev trea i en tävling i Paris.
Beatrice är 26 år och växte upp i Mölndal. Hon har gått en 3 årig estetisk/teater-linje på gymnasiet i Halmstad och sedan på tilllskärarakademin i Göteborg. Vidare har hon praktiserat och arbetat på Kungliga Operan i Stockholm där hon var med och gjorde dräkterna till urpremiären av operan Dracula, samt Sverigepremiärerna av Alice i Underlandet och Askungen. Sommaren 2018 var hon kostymansvarig för Operan på Skäret. Hon arbetar för närvarande som teaterskräddare.

2019 Sanna Larén. författare, 32 år

Sanna L

Stiftelsens motivering för att Sanna ska tilldelas årets stipendium är ” Med stor drivkraft, mod och en ambition att väcka läslust, har Sanna Larén målmedvetet tagit steget in i barnboksförfattandets värld. Hennes fantasifulla och underfundiga berättelser tilltalar såväl vuxna som barn.”
Stipendiet överlämnades till Sanna den 31 augusti 2019 kl 19.55 i samband med Kulturskolans konsert ”Musik på vattnet” på Rådasjön.
Sanna är född 1977 och uppvuxen i Mölndal och bor numera i Kållered. Hon inledde sin barnbokskarriär genom att läsa många högskolekurser rörande barnlitteratur.
Efter det ägnade hon tre års universitetsstudier och tog 2018 konstnärlig kandidatexamen med inriktning på kreativt skrivande. Hon har därefter gett ut flertalet barnböcker på IDUS förlag och dessutom, tillsammans med en kollega, startat Barnbokspodden, en podd om barn- och ungdomsböcker, med syfte att lyfta fram litteratur för unga och med ambitionen att väcka deras läslust.
Sedan 2019 har Sanna publicerat 5 barnböcker, flera av dessa handlar om Billie Lou och Lille.

2018 Mattheus Bäckström - dansare 17 år

padding: 10px 8px 0 8px;9k

”Med stor talang och målmedveten träning har han utvecklats såväl konstnärligt som tekniskt till en dansare på internationell nivå med lovande framtidsutsikter.”
2018 års stipendium tilldelades Mattheus Bäckström, Mölndal. Mattheus är 17 år och dansar klassisk balett. Han har studerat och tränat på Svenska Balettskolan i Göteborg, medverkat i uppsättningar vid Kungliga baletten i Stockholm och redan vunnit priser inom sitt gebit. Som en av få, bland många sökande, antogs han förra året till Royal Ballet School i London, en välrenommerad europeisk balettskola. Där tränar och fortbildar han sig. Mattheus spås en lysande framtid.
Sedan 2020 dansartist i Corps de Ballet på den ungerska statsoperan.
Foto: Fotograf David Elofer

2017 Adrian Eriksson - musiker, kontrabasist, kompositör, filmskapare

9k=

"Med talang, kreativitet och hög kvalitet är han redan framgångsrik såväl som musiker, kompositör och filmskapare."
Adrian är musiker och filmare och behärskar många olika områden inom båda fälten. Han är kontrabasist och har tidigare gått i Mölndals Kulturskola. Nyss har han avslutat tredje året på musiker- och kandidatprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Han är dessutom aktiv som kompositör och skriver musik för bl a sitt instrument kontrabas.

Ett smakprov att lyssna på finns nedan. Adrian nämnde att studierna i kontrabasspel kommer att fortsättas i Tyskland.

Lyssna :
A. ERIKSSON: Sonata för solokontrabas (2021):

2016 Ida Johansson - teater, Glada Hudik

2015 Hannah Karlsson - dansare

2014 Angelina Mangs - musiker, slagverk

2013 Pernilla Ankarberg – konstnär, design

2012 Sommarspelen i Gunneboskogen - teater

2011 Frida Rolfsdotter Thurfjell - musiker

2010 Ted Jönsson - filmare

2009 Rockgruppen Taikes - musik

2008 Mikael Svensson - fotograf

2007 Henrik Kilhamn - musiker

2006 Ann-Sofie Glimmerfalk och Maria Henström, Kompani d´Heks - teater

2005 Annika Zajac - musikalartist

2004 Mölndals Paradorkester

2003 Per Andersson - skådespelare

2002 Malin Lindroth - författare

2001 Marie Palmgren - konstnär, grafik mm

2000 Birgitta Landgren och Stensjökyrkans körer & Jan Ivar Blixt och Mölndals Kammarkör

1999 Maria Jennerholm - dansare

1997 Pamela Jaskoviak – poet

1996 Mölndals Ungdomssymfoniorkester



Uppdarerat C.Weidemann, 2022-0622 V0620C edit 0622 utan clear (som förvinner i Polaris) och utan float.
width:350px;" (Raderat: float: left; class note-float-left;
När Polaris implementerat clear kann vi återgå tiill format bild - text

De sköna konsternas vagn - Ett konstverk av Åke Jönsson Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk